Un tot en un alimentari
Notícia via La Vanguardia
Un agroparc que integri, en un mateix espai, agricultura, ramaderia i indústria. Aquesta és la proposta de l’empresa d’alimentació Ametller Origen en un projecte que ha batejat com a Agroparc Penedès per la seva ubicació a la comarca de l’Alt Penedès, entre els termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. Una vegada construït, el complex serà, a més, d’energia positiva i CO 2 negatiu. És a dir, està previst que generi més energia de la que consumeix i que compensi amb la seva pròpia activitat les emissions de diòxid de carboni produïdes.
També serà autosuficient en l’ús de l’aigua gràcies a la captació d’aigua subterrània, la recollida d’aigua de pluja i la recuperació i tractament de les aigües residuals. Tot amb una filosofia de residu zero.
“Volem demostrar que és possible produir aliments de manera sostenible i circular, sent molt més eficients energèticament, minimitzant la petjada hídrica i de carboni, i apostant per l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions”, va assenyalar Josep Ametller, conseller delegat i cofundador de l’empresa, en la presentació del projecte. Fa deu anys que Ametller Origen idea aquest tot en un alimentari que “enfortirà el sector agroalimentari, marcant les pautes de futur”, en paraules de Josep Sánchez Llibre, president de Foment de Treball, institució que va acollir la posada de llarg del projecte de la instal·lació.
“Hi ha experiències similars a Catalunya i al sud d’Europa, però cap d’aquesta envergadura ni que aglutini tantes tecnologies diferents i en camps tan dispars”, afirma Simó Alegre, director de Desenvolupament de la Investigació i la Innovació de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta). L’institut ha ajudat els impulsors del projecte a identificar les possibles tecnologies a aplicar i participarà també en la transferència tecnològica quan s’iniciï la fase de construcció. L’envergadura a què es refereix Simó Alegre es resumeix en aquestes quatre grans xifres: l’Agroparc Penedès ocuparà una superfície de 258 hectàrees (equivalent a la suma de la nova i l’antiga esquerra de l’Eixample barceloní); suposarà una inversió econòmica de 180 milions d’euros; la seva capacitat productiva es valora en 433 milions d’euros (entre aliments frescos i elaborats); i crearà més de 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts.
Davant d’aquestes xifres econòmiques, no és estrany que el projecte hagi estat presentat a la seu de la patronal catalana Foment del Treball.
Ametller Origen no està sola davant d’aquesta aventura. A més de l’Irta, compta amb la col·laboració de les companyies Carburos Metálicos i Agbar. De la mà de Carburos Metálicos, l’Agroparc Penedès transformarà els residus orgànics generats en hidrogen.
“Proporcionarem la tecnologia per a la separació de l’hidrogen i la seva posterior distribució als vehicles mitjançant un punt de subministrament o hidrogenera”, explica Miquel Lope, director general de la companyia. És a dir, la flota de transport de l’Agroparc no funcionarà amb combustibles fòssils, sinó amb biocombustibles i hidrogen generat in situ amb matèries primeres de la mateixa explotació.
Agbar, per la seva part, col·labora amb tot el que fa referència a la captació i ús eficient de l’aigua. “Participem en la recollida de les aigües pluvials, en la recuperació i tractament de les aigües residuals, en el disseny i la instal·lació dels sistemes de reg i en el manteniment dels sistemes hidràulics”, assenyala Narciso Berberana, chief strategist officer d’Agbar. Per exemple: gràcies al sistema de microdegoteig preveuen estalviar 51 litres d’aigua per cada quilogram de tomàquet produït. “L’objectiu és ser autosuficients i reutilitzar el 100% de l’aigua”, afegeix Berberana.
Un altre gran aliat serà la tecnologia, amb l’ús de robòtica col·laborativa o de sistemes de visió basats en la intel·ligència artificial, per posar només dos exemples. “L’increment de la producció no pot passar només per incrementar la superfície productiva, sinó per la millora de la productivitat a través de la tecnologia i la capacitació”, opina Josep Ametller.
No menys important és la integració del conjunt del complex en l’entorn. De fet, aquesta és la segona ubicació proposada per Ametller Origen després del rebuig de la primera per part de moviments ecologistes. “La integració paisatgística de les activitats és la gran virtut i èxit del projecte”, assegura Joan Batlle, arquitecte responsable del projecte i soci de Batlleiroig Arquitectura. Batlle assenyala que bona part de l’èxit és haver dissenyat l’agroparc de la mà del territori. “Es tracta d’un bon projecte, sensible, com feia temps que no es veia en el Penedès”, reconeix Pau Batlle, portaveu de la plataforma en defensa del territori SOS Penedès.
Tot i això, Batlle adverteix que ara “falta el més important, la tasca de desenvolupar-lo”. Per veure el resultat final caldrà esperar, com a mínim, quatre anys, que és el temps previst per a l’execució de les obres.
Ametller Origen proposa integrar agricultura, ramaderia i indústria en un agroparc ubicat al Penedès